Yövieroitus

Useimmat vanhemmat tulevat jossain vaiheessa siihen pisteeseen, että yösyötöt halutaan lopettaa yhtenäisempien öiden toivossa ja vanhemman jaksamisen optimoimiseksi. Tämä on täysin ymmärrettävää ja vanhempilähtöisiä muutoksia on hyvä pohtia siinä vaiheessa, kun vanhempi kokee, että oman jaksamisen kannalta olisi hyvä opettaa lapselle muitakin tapoja kuin syöttö yöllä uudelleen nukahtamiseen.

Yleinen ohje on, että yli 6 kuukauden ikäinen täysiaikaisena syntynyt, hyvin kasvava vauva voi ”pärjätä” yön ilman ruokailuja - on hyvä antaa neuvolan arvioida tämä asia. Kuitenkin, jokaisella perheellä on oikeus itse päättää yövieroituksen aloittamisen ajankohdasta. Ei ole missään nimessä pakko aloittaa yövieroitusta, jos vanhemmat eivät koe sille tarvetta tai halua. Vanhemmat ovat parhaita asiantuntijoita oman lapsensa tarpeiden suhteen ja voivat tehdä päätöksen yövieroituksesta omien tietojensa ja kokemustensa pohjalta. Jokainen perhe ja jokainen lapsi on yksilöllinen, ja siksi päätös yövieroituksesta on henkilökohtainen.

Vieroitusta mietittäessä on hyvä huomioida, että:

  • 10-12h ilman ruokaa on monelle pienellä aivan liian pitkä aika, eikä koko yön nukkumisellakaan tarkoiteta näin pitkää aikaa vaan lähinnä 5-8h pituista ajanjaksoa. Eli jos vauva on syömättä esimerkiksi klo 22-06 on tämä jo monelle, varsinkin alle 1-vuotiaalle pitkä aika.

  • Moni alle 1-vuotias tarvitsee vielä aamuyön syötön.

  • Yövieroitus ei välttämättä lopeta yöheräämisiä, jos muita lapsen nukkumiseen liittyviä tekijöitä ei ole huomioitu. Vauvat heräilevät monesta muustakin syystä kuin syömään.

  • Toiset päättävät odottaa niin kauan, että lapsi on jonkin verran vanhempi ja kenties enemmän valmis vieroitukseen. Se kuinka kauan, on yksilöllistä. 

  • Monet imetyksen ammattilaiset suosittelevat yöimetysten lopettamista kokonaan vasta lapsen ollessa yli 18kk. Perustelut tälle on se, että tämän ikäinen lapsi alkaa ymmärtämään, kun häntä asiaan valmistellaan. Korkeampi ikä myös varmistaa päiväsaikaisen imetyksen jatkumisen, sillä vanhempilähtöinen yövieroitus voi johtaa imetyksen loppumiseen kokonaan. 

  • Oikeaa ikää yövieroitukselle ei siis voi suoraan sanoa, mutta ei ole totta, että lapsen vieroitus mahdollisimman aikaisin olisi helpompaa kuin vanhemman lapsen kanssa.

  • Samaan aikaan ei lähtökohtaisesti tehdä muita muutoksia, esim. siirtoa perhepedistä omaan sänkyyn tai omaan huoneeseen. Nämä muutokset kannattaa tehdä myöhemmin, jos perhe niin edelleen toivoo. On hyvä tietää, että moni perhe jatkaa perhepedissä nukkumista yövieroituksen ajan ja sen jälkeen. Myöskin erohahdistuskautena ei kannata tehdä yövieroitusta vaan odottaa hetki.

Tavat yövieroittaa

Tapoja lasten yövierotukseen on useita ja seuraavaksi esitellään muutama niistä. On tärkeää ymmärtää, että yövierotukseen ei tarvita välttämättä perinteistä unikoulua, jossa lapsi jätetään yksin käsittelemään suuria tunteitaan. Sen sijaan lapsen vierellä ollaan koko vieroitusprosessin ajan ja pyritään auttamaan lasta tämän suuren muutoksen keskellä.

Yövieroitus kannattaa aina mahdollisuuksien mukaan tehdä vauvan ja lapsen sietokykyä ja valmiuksia kuunnellen. Muutosta ei kannata tehdä väkisin vaan on hyvä pysähtyä, jos tuntuu ettei vauva olekaan vielä valmis. Ja mitä pienempi vauva, sitä hitaammin kannattaa syöttöjä yöstä vähentää, jotta vieroitus ei vaikuta vauvan kasvuun tai imetykseen.

Uniassosiaatioita voi alkaa kerrostamaan hyvissä ajoin ja kun vanhemmasta siltä tuntuu, voi kokeilla hiljalleen jättää syöttöjä yöltä pois ja rauhoitella lasta kerrostetuilla uniassosiaatioilla. Uniassosiaatioiden kerrostus toimii niin, että esimerkiksi samalla kun lasta syötetään keinutetaan ja lauletaan lapselle. Kun sitten yösyöttöjä jätetään pois, kokeillaan jos keinuttelu ja laulu toimii lapsen rauhoitteluun. Uniassosiaatioiden kerrostus toimii usein parhaiten vauvoille ja voi olla pitkäkin projekti. Lue lisää uniassosiaatioista täältä.

Toinen keino, minkä avulla voi syöttöjä vähentää tai jättää joko kokonaan pois, on opettaa lapselle, että yöllä ei enää syödä, mutta että vanhemmalta saa rakkautta muilla tavoin. Voit olla itse tai joku toinen turvallinen aikuinen lapsesi kanssa koko vieroituksen ajan: olet vierellä, rauhoittelet, halaat, puhut rauhallisesti, katsot silmiin ja lohdutat lasta teille sopivilla keinoilla. Itkua tulee varmasti, mutta turvallinen aikuinen on vierellä ja lohduttaa, eikä lasta jätetä missää vaiheessa yksin. Usein ensimmäiset 3 yötä ovat raskaimmat ja sitten alkaa helpottamaan kun lapsi hiljalleen oppii, että yöllä ei enää syödä. Toki tämä on kovin yksilöllistä ja siinä missä toinen lapsi sopeutuu muutokseen nopeasti, voi toisella kestää paljon kauemmin. Ajan myötä lapsen avustaminen uneen usein helpottuu ja lapsi oppii hiljalleen nukahtamaan itsekseen yöllä herätessään.

Lapsiperheiden uni ry:n ajatuksen mukaan vanhemmalla on myös lupa joustaa ja ottaa muutoksissa askelia myös taaksepäin, mikäli hän tuntee, että oma tai ennen kaikkea lapsen sietokyky ylittyy. Tällöin on tärkeää kuunnella omia voimavaroja ja tarpeita, jotta voidaan varmistaa lapsen hyvinvointi ja turvallisuus.


Edellinen
Edellinen

Miksi vauvat heräilevät öisin?

Seuraava
Seuraava

Vauvan itku