Vauvan päivärytmi

Jokainen perhe saa elää näköistään elämää, kunhan vauvan perustarpeet, terveellisyys ja turvallisuus tulevat sopivasti huomioiduksi.

Aikuinen on yleensä ennen ensimmäisen lapsensa syntymää tottunut elämään elämäänsä kellon kanssa, isoksi osaksi yhteiskunnan ja työelämän asettamien raamien vuoksi. Osin senkin takia voi tuntua hyvin hankalalta alkaa vauvan synnyttyä katsoa ja tulkita ennemmin vauvan viestejä kuin kelloa. Tämä on kuitenkin kokonaisuuden; jaksamisen, vauvan tuntemisen, varhaisen vuorovaikutuksen ja omien luontaisten vaistojen aktivoitumisen kannalta merkityksellinen uusi opeteltava taito.

Vauva ei tiedä syntyneensä 2020-luvulle eikä tiedä mikä on kello tai kalenteri, vaan vauva elää biologisten alkukantaisten vaistojensa ohjaamana. Nämä vaistot ovat äärimmäisen viisaita, ja sellaiset löytyvät kyllä aikuiseltakin, kun niitä pysähtyy rauhassa ja tiedostaen kuuntelemaan ja harjoittelemaan. 

Vastasyntynyt vauva nukkuu valtaosan vuorokaudesta eikä hänellä ole vielä vuorokausirytmiä, vaan hän nukkuu milloin nukkuu. Vähitellen, aivojen tarvittavan kypsymisen seurauksena vauvan vuorokausirytmi alkaa muodostua. Vuorokausirytmin muodostuminen tapahtuu yksilöllisesti, 6 viikon - 6 kuukauden kuluessa, useimmiten jossakin tuolla välillä.

Kun vuorokausirytmi alkaa selkeytyä, sijoittuu isoin osa vuorokauden unesta yöaikaan ja päivällä nukuttu uni vähenee, niin että esimerkiksi noin kolmen kuukauden iässä vauvan vuorokauden kokonaisunimäärä on laskenut noin 15 tuntiin, kun se vastasyntyneenä voi olla jopa reilu 20 tuntia. Yksilöllinen vaihteluväli on suurta (useita tunteja) ja koko normaaliin vauvavuoteen kuuluvat myös yöheräilyt! 

Vauvan nukkumista tai vuorokausirytmin muodostumista ei aikuinen voi opettaa, mutta voi tukea. Jo heti vauvan syntymän jälkeen kannattaa kotia pitää päiväsaikaan sopivan valoisana, myös vauvan nukkuessa. Normaalit elämisen ja olemisen äänet saavat kuulua. Päiväunet voidaan myös vapaasti viettää kodin ulkopuolella, kaupungilla, lenkillä tai missä perhe haluaakin kulkea. Monipuolinen aistiärsykeympäristö tukee paitsi muuten vauvan kokonaisvaltaista kehitystä, myös vuorokausirytmin muotoutumista. Jotkut vauvat nukkuvat luontaisesti pitkiä, useamman tunnin päiväunia. Toinen tasailee unipainettaan lyhyin torkuin. Molemmat tavat ovat yhtä oikeita ja normaaleja, jos vauva herää tyytyväisenä tai on viimeistään hetken päästä heräämisestään tyytyväinen. Lyhyitä torkkuja nukkuvalla usein yksittäisen päiväunen pituus kasvaa, kun määrä vähenee, eli taaperoikää lähestyttäessä. 

Sen sijaan illan tullessa on usein järkevää hidastaa ja rauhoittaa menoa. Kodin valaistusta kannattaa himmentää. Näin vauva vähitellen adaptoituu siihen, että pimeän tulo johtaa vähitellen myös rauhoittumiseen ja nukkumaanmenoon. On kuitenkin valtavan yksilöllistä, mikä auttaa “laskemaan vauvan kierroksia” ennen rauhoittumista ja yöunia. Etenkin isommalla vauvalla (ja lapsella) temppurata tai yhteiset iltavillit voi toimia yhtä hyvänä kierrostenlasku- ja rauhoittumiskeinona kuin kylpy tai rentoutusmusiikki. 

Kun vauvan vuorokausirytmi alkaa hahmottua ja pisimmät unijaksot painottua yöhön, voi olla hyvä ottaa päiviin joitakin rutiineja, esimerkiksi juuri nukkumiseen liittyen. Vauvat pitävät rutiineista ja tiettyjen rutiinien ylläpito toimii vauvan optimaalisen kokonaisvaltaisen kehityksen tukena. Jokainen perhe saa luoda omannäköiset rutiininsa. Etenkin mitä pienempi vauva on kyseessä, sitä kiinteämmin syöminen nivoutuu nukkumiseen ja toimii oivallisena unirutiinina. Etenkin rintamaito edistää unta, sillä se sisältää myös melatoniinin esiastetta, tryptofaania.

 Ennen yöunia vauvaperheelle sopivia rutiineja voivat olla esimerkiksi kylpy/suihku, iltasatu/loru tai hieronta. Jotta aikuisenkin on helpompi rutiinia noudattaa eivätkä ne käy kellekään liian monimutkaisiksi, ei rutiinien ole tarkoituksenmukaisia olla kovin pitkiä, aikaa vieviä saati kuormittavia, vaan ennemmin läheisyyden tankkaamiseen liittyviä rakkaushetkiä, joista jokainen osapuoli nauttii. Nukahtaminen edellyttää rauhallista oloa, joten sopivan rutiinin on hyvä johtaa kohti rauhoittumista.

Lapsiperheiden uni ry ei anna minkäänlaisia päivärytmitaulukoita, sillä jokainen vauva ja perhe on yksilöllinen ja vapaa etsimään ja löytämään omat tapansa. Lisäksi kuten edellä on mainittu, vauvojen unen tarve on niin yksilöllinen, ettei mikään tietty päivärytmirunko sovellu kaikille. 

Lähteet:

Paavonen E.J., Saarenpää-Heikkilä O., Morales-Munoz I., Virta M., Häkälä N., Pölkki P., Kylliäinen A., Karlsson H., Paunio T., & Karlsson L. 2020. Normal sleep development in infants: findings from two large birth cohorts. 

Possums Program. Luentomateriaalit.

THL. Lapsen uni. 2021. https://thl.fi/fi/web/lapset-nuoret-ja-perheet/hyvinvointi-ja-terveys/lapsen-uni 


Edellinen
Edellinen

Turvallinen yhdessä nukkuminen

Seuraava
Seuraava

Vanhemman jaksaminen