Vanhemman jaksaminen
Vanhemman hyvinvointi ja jaksaminen
Vanhemman hyvinvointi ja jaksaminen ovat lapsen hyvinvoinnin perusta. On siis hyvin tärkeää, että vanhempi huolehtii lapsensa tarpeiden lisäksi omasta hyvinvoinnistaan. Rikkonaisia öitä tulee väistämättä jokaisessa perheessä ja niiden aiheuttamasta väsymyksestä selviää usein helpommin, kun oman hyvinvoinnin perusasiat ovat kunnossa.
Omat ajattelumallit
Ei ole merkityksetöntä, miltä kantilta tarkastelemme asioita. Emme voi välttämättä vaikuttaa esimerkiksi siihen, paljonko vastasyntynyt vauva nukkuu, mutta voimme jaksaa paremmin, jos muistutamme itseämme, että kyseessä on ohimenevä vaihe. Vauvan syntyminen on valtava elämänmuutos ja on luonnollista, että se aiheuttaa vanhemmissa kaikenlaisia tunteita. Usein rytmittömyys ja mahdottomuus ennakoida tulevaa voivat tuntua ahdistavilta. Hallinnan tunteen menettäminen on haastavaa, varsinkin jos vanhempi on aiemmin nauttinut säännöllisestä päivärytmistä.
Vauvavuonna kaikkea ei voi kuitenkaan hallita, vaan tilanne etenee pienen ihmisen ehdoilla. Jatkuvasti muuttuvan tilanteen hyväksyminen ja hetkeen antautuminen antavat voimavaroja arkeen ja luovat rennomman ilmapiirin koko perheelle. On myös syytä muistaa olla itselleen armollinen. Vanhemman ei tarvitse jaksaa ja ehtiä tehdä kaikkea, mitä ennen vauvan syntymää teki. Pienen vauvan vanhemman tärkeimmät tehtävät ovat pitää huolta vauvasta ja tutustua häneen sekä huolehtia, että vanhemman omat perustarpeet ovat hoidetut. Kaikelle muulle vapautuu taas aikaa vauvan kasvaessa.
Tukiverkosto
Keitä lähipiiriin kuuluu? Kuka voisi auttaa käytännön asioissa ja kotitöissä, jotta vanhempi voi keskittyä vain vauvan hoitamiseen? Tukiverkoston kartoittamisen voi aloittaa jo ennen vauvan syntymää, mutta myöhäistä se ei ole missään vaiheessa. Ihanteellinen tilanne olisi, jos synnyttänyt vanhempi voisi keskittyä vauvasta huolehtimiseen ja lepäämiseen ja muu perhe ja lähipiiri hoitaisivat muut arjen tehtävät. Mikäli lähipiirissä ei ole ketään keneltä voisi pyytää apua, voi olla hyödyllistä mainita tästä neuvolassa, jolloin esimerkiksi lapsiperheiden kotipalvelusta voidaan tarvittaessa järjestää tukea.
Liikunta
Liikunta piristää usein mieltä ja auttaa jaksamaan. Väsynyttä kehoa ei välttämättä kannata kuormittaa liian raskaalla treenillä, vaan aloittaa liikkuminen pikkuhiljaa lyhyitä hetkiä kerrallaan ja omaa kehoa kuunnellen. Pienikin joogahetki tai kävelylenkki on hyväksi ja voi parantaa myös vanhemman oman unen laatua ja tuoda mielihyvää.
Ulkoilu
Raitis ilma ja päivänvalo piristävät ja voivat vaikuttaa positiivisesti sekä vanhemman, että lapsen uniin. Erityisesti luonnossa liikkuminen edistää tutkitusti hyvinvointia ja vähentää stressiä. Pienikin päivittäinen kävelylenkki edistää sekä kehon että mielen hyvinvointia. Päivänvalolle altistuminen tukee myös vauvan vuorokausirytmin kehittymistä, joten ihan pienenkin vauvan kanssa kannattaa ulkoilla aina kun se sään puolesta on mahdollista.
Ravinto
Monipuolinen ja ravitseva ruoka auttaa jaksamaan. On hyvä siis muistaa syödä säännöllisesti ja monipuolisesti. Mikäli vanhempi hoitaa vauvaa yksin, voi olla hyvä varata jääkaappiin ja pakastimeen valmiita ateriota, joita voi helposti lämmittää. Tässä asiassa myös tukiverkko kannattaa valjastaa avuksi ja pyytää lähipiiriä auttamaan aterioiden valmistamisessa. Myös kofeiinin määrään on hyvä kiinnittää huomiota sekä pyrkiä nauttimaan kofeiinipitoisia juomia vain aamulla ja päivällä. Tässä asiassa on myös oltava itselleen armollinen, välillä ei jaksa tehdä ruokaa tai miettiä ruuan tervellisyyttä, vaan haluaa vain mennä sieltä missä aita on matalin. Myös herkutella saa hyvällä omallatunnolla!
Oma unihygienia
Omaan unihygieniaan on hyvä kiinnittää huomiota, jotta keho voi hyödyntää saatavilla olevan unen parhaalla mahdollisella tavalla. Älylaitteet on hyvä sulkea hyvissä ajoin illalla ja välttää oleskelua kirkkaassa valossa. Stressaavat asiat on hyvä pyrkiä käsittelemään päivällä ja muistaa purkaa huolensa ähipiiriin kuuluvan henkilön tai mielenterveyden ammattilaisen kanssa.
Uni sieltä, mistä sitä on saatavilla
Haastavan ajanjakson aikana on hyödyllistä pyrkiä nukkumaan silloin, kun se on mahdollista. Olisiko ehkä mahdollista mennä silloin tällöin yhtä aikaa vauvan kanssa illalla nukkumaan tai ottaa päiväunet? Vaikka oma aika vauvan nukkuessa tulee myös tarpeeseen, kannattaa muistaa, että tämä intensiivinen elämänvaihe menee nopeasti ohi ja oman ajan määrä lisääntyy vauvan kasvaessa ihan itsestäänkin. Kannattaa siis antautua lepäämään ainakin silloin tällöin myös vauvan nukkuessa.