Itsenäisen nukahtamisen taito

On täysin normaalia, että vauva ei osaa nukahtaa itse. Suomalaisen tutkimuksen mukaan jopa  n. 50% niin yksivuotiaista, kuin kaksivuotiaistakin suomalaisista lapsista ”tarvitsee” vielä vanhempien apua nukahtamiseen. Vanhemman ei siis tarvitse stressaantua siitä, jos lapsi ei ”osaa” nukahtaa itsekseen. Jokainen lapsi oppii tämän taidon ajallaan. Tosiasia on, että monelle lapselle itsestäännukahtamisen taito on epärealistinen tavoite vauvavuonna tai vielä sen jälkeenkin. 

Vanhempia voi ehkä helpottaa tieto siitä, että on täysin luonnollista, jos vauva ei suostu tai pysty nukahtamaan, kun hänet lasketaan unisena, mutta hereillä sänkyyn. Monet vauvat tarvitsevat vanhemman apua nukahtamiseen asti. Jos vanhemman päivät ja yöt sujuvat helpommin, kun vauva nukutetaan rinnalle tai pullolle, keinuttamalla tai silittelemällä, voi perhe hyvin jatkaa samalla tavalla. Tästä ei ole mitään haittaa vauvalle, päinvastoin. Muutoksia ehtii ja pystyy tekemään myöhemmin! Vauvat kykenevät oppimaan uusia nukahtamisen keinoja, silloin kun vanhempi esimerkiksi väsymyksen vuoksi kaipaa uutta tapaa nukuttaa lapsensa. 

Jos vaikuttaa siltä, että vauva on oppimaisillaan tämän uuden taidon, voi tunnustella, jos vauva nukahtaisi itsekseen. Yleensä tämä tapahtuu yksilöllisesti hiljalleen kun vauva on yli kuuden kuukauden ikäinen. Käytännössä vanhempi voi kokeilla ajoittain antaa vauvalle tilaa nukahtaa itsekseen - kuitenkin vauvan viestejä kuunnellen ja niihin sensitiivisesti vastaten. Lisäksi on hyvä miettiä, millaista itsenäistä nukahtamista tavoitellaan? Ollaanko läsnä kun lapsi nukahtaa vai jätetäänkö lapsi kokonaan yksin nukahtamaan? 

Jos huomaa, että lapsi ei ole vielä tähän valmis - ei tarvitse pyrkiä sellaiseen, mikä ei selvästikään toimi lapselle tällä hetkellä. Voi olla helpottavaa muistaa, että tämä on yleisempää kuin uskoisikaan!

Voi yrittää myöhemmin uudelleen, eikä tämä tarkoita sitä, etteikö lapsi koskaan oppisi nukahtamaan itsenäisesti. Tällä hetkellä lapsi vain ei ole vielä valmis ja tarvitsee vanhempien kanssasäätelyä nukahtaakseen. Itsenäisen nukahtamisen opettelu on yleensä pitkä ja yksilöllinen prosessi. Itsesäätelyn on todettu kehittyvän vanhemman avustuksella pienin askelin lapsen sietokykyä kunnioittaen.

Ei ole myöskään totta, että mikäli vauva ei johonkin tiettyyn ikään mennessä opi nukahtamaan itsekseen, ei hän tule koskaan tätä taitoa oppimaan.

Lisäksi on tutkimustuloksia, jotka osoittavat, että itsestäännukahtaminen ei vaikuta yöheräilyjen määrään millään tavalla ensimmäisen elinvuoden aikana. Ja mikä tärkeintä, on täysin luonnollista tukea pientä vanhemmista riippuvaista lasta nukahtamaan. Uneen autettu vauva voi ehdottomasti nukkua yönsä hyvin yhtälailla kuin itsenäisestikin nukahtava vauva. 

Lähteet:

Kempler L, Sharpe L, Miller CB, Bartlett DJ. Do psychosocial sleep interventions improve infant sleep or maternal mood in the postnatal period? A systematic review and meta-analysis of randomised controlled trials. Sleep Medicine Reviews. 2016;29:15-22. 

Paavonen EJ, Saarenpää-Heikkilä O, Morales-Munoz I, Virta M, Häkälä N, Pölkki P, Kylliäinen A, Karlsson H, Paunio T, Karlsson L. Normal sleep development in infants: findings from two large birth cohorts. Sleep Med. 2020 May;69:145-154. doi: 10.1016/j.sleep.2020.01.009. Epub 2020 Jan 20. PMID: 32087408.

Sainio, T, Pajulahti, R & Sajaniemi, N. (2020). Näin tuet lapsen itsesäätelyä. Hyvinvoinnin pedagogiikka varhaiskasvatuksessa. Jyväskylä: PS-kustannus.

Edellinen
Edellinen

1-3-vuotiaan uni

Seuraava
Seuraava

Turvallinen yhdessä nukkuminen