Hankalaksi koetun uniassosiaation muuttaminen
Uniassosiaatioista yleisesti
Uniassosiaatiolla tarkoitetaan niitä asioita, jotka liitetään nukahtamiseen. Asia, josta niin kovasti keskustellaan vauvan uniasioissa ja jolla usein pelotellaan turhaan. Jokaisella on uniassosiaatioita, myös meillä vanhemmilla. Vanhemmalla uniassosiaatio voi olla esimerkiksi tietty tyyny, asento nukkua tai korvatulpat. Uniassosiaatiot auttavat meitä nukahtamaan, ja jos jokin niistä puuttuu, voi nukahtaminen olla vaikeampaa.
Toisin kuin vanhemmilla, vauvan uniassosiaatioihin liittyy usein vanhemman fyysinen läsnäolo. On tärkeää pitää mielessä, että vanhemman avustuksella nukahtava vauva voi olla aivan yhtä hyvä nukkuja, kuin itsestäännukahtava vauva. Vauvalla voi myös olla useita eri tapoja nukahtaa ja esimerkiksi vanhemmat voivat keskenään nukuttaa eri tavalla.
Vanhemmat saavat nukuttaa vauvaansa juuri sillä tavalla kuin haluat ja jatkaa tätä tapaa niin kauan, kun se perheelle sopii. Vanhempi voi siis halutessaan esimerkiksi nukuttaa vauvan rinnalle, pullolle, kantoliinaan tai viereen. Vasta sitten, kun vanhemmat kokevat, että eivät jaksa jotain tiettyä tapaa, voi sitä lähteä muuttamaan.
Lue lisää uniassosiaatioista täältä.
Hankalaksi koetun uniassosiaation muuttaminen uniassosiaatioita kerrostamalla
Joskus tulee tilanteita, että uniassosiaatioksi muodostuu asia, joka on pitkään jatkuvana vanhemmista raskas tai siitä tulee hankalaksi koettu. Se on voinut aluksi olla toimiva ja helppo tapa nukuttaa, mutta vauvan kasvaessa muuttua hankalaksi toteuttaa tai vanhempi haluaa enemmän joustoa nukuttamiseen. Tämä voi olla esim. jumppapallolla pomppiminen, sylissä heijaus uneen asti tai imetys uneen.
Kun hankalaksi koettua uniassosiaatiota halutaan muuttaa, kannattaa ensin kerrostaa uusia, helpommin toteutettavia assosiaatioita. Ne voivat olla esimerkiksi selän silittely, pepun taputtelu ja laulaminen. Kokeilemalla selviää, mistä juuri oma lapsi tykkää ja mikä rauhoittaa.
Uniassosiaatioiden kerrostaminen toimii tärkeänä pohjustuksena myös yösyöttöjen vähentämisessä tai lopettamisessa. Voi ajatella, että muutos on lapselle mielekkäämpää, kun ennen kuin jotain tuttua otetaan pois nukahtamistilanteesta, tuodaan uusia tilalle.
Voit esimerkiksi luoda lapselle uuden uniassosiaation, jossa imettäessä tai pulloruokkiessa taputtelet lasta kevyesti pepulle ja laulat samalla. Tätä olisi hyvä jatkaa ainakin viikon ajan, ennenkuin kokeilee jättää syöttöä pois.
Hiljalleen voit kokeilla, jos jokin kerrostettu assosiaatio auttaa lasta nukahtamaan. Eli nukutat lasta ilman imetystä/maitopulloa tai toinen vanhempi nukuttaa, taputellen lasta kevyesti pepulle ja laulaen samalla tuttua laulua.
Näin nukahtamistilanteessa on imetystä lukuunottamatta muita tuttuja elementtejä saattelemassa lasta uneen. Lasta voi silti harmittaa totutun tavan muutos, mutta vanhempi auttaa kohtaamaan myös vaikeammat tunteet ja rauhoittelee.
Mitä pienempi vauva, sitä nopeammin vauva yleensä oppii uudet assosiaatiot ja itkua tulee vähän tai ei ollenkaan. Isompi vauva ja taapero tarvitsevat usein enemmän tunteiden kannattelua ja rauhoittelua uudessa tilanteessa. Myös vauvan ja lapsen temperamentti vaikuttaa hyvin paljon siihen, miten hän suhtautuu muutokseen ja kuinka paljon itkua tulee. Itku itsessään ei ole lapselle haitallista, mutta tunteiden kannattelu ja lapsen rauhoittelu on tärkeää.
Herkän tai hitaasti lämpenevän lapsen kanssa muutosta voi jakaa pienempiin osiin ja edetä hitaasti. Lue alta esimerkki imetykseen liittyvän assosiaation purkuun.
Esimerkki:
Vauva on tottunut aina nukahtamaan imetyksen yhteydessä rinnalle eli hänelle on muodostunut imemiseen liittyvä assosiaatio. Lisäksi vanhempi kokee tämän raskaaksi.
Ensin vanhemmat tekevät selkeät iltarutiinit kuten: iltapuuro, pesut, lyhyt hieronta, iltaloru ja hämärään makuuhuoneeseen imettämään. Samalla kun vanhempi totuttuun tapaan imettää vauvaa hän silittää vauvan selkää ja hyräilee tuttua lastenlaulua. Kun vauva on nukahtanut, vanhempi odottaa vielä hetken, että vauva on unessa ja siirtyy sitten pois.
Kun uusia assosiaatioita on kerrostettu pari viikkoa, vanhempi irrottaa imuotteen ennen kuin vauva on unessa ja jatkaa pelkkää silittelyä ja hyräilyä kunnes vauva on unessa. Vauva itkee hetken, joten vanhempi lohduttaa ja pitää sylissä kunnes itku loppuu ja vauva pian nukahtaa.
Parin päivän päästä vanhempi jättää imetyksen kokonaan pois nukuttamisesta ja vauva nukahtaa syliin silitykseen ja hyräilyyn. Tästä muutaman päivän päästä vanhempi auttaa vauvaa rauhoittumaan suoraan sänkyyn.