Varhaiskasvatuksen aloitus

Varhaiskavatuksen aloitus voi olla suurin muutos lapsen tähän astisessa elämässä. Jos vain on mahdollista, ei kannata muita suuria muutoksia ajoittaa samaan hetkeen. Lapsi saattaa kaivata nyt tavallistakin enemmän vanhemman länsäoloa hoitopäivien jälkeen myös yöaikaan. Jos yöt menevät muutoksen myllerryksessä levottomiksi, voi miettiä, miten nukkumisjärjestelyillä öitä voisi helpottaa. Jos lapsi on nukkunut omassa huoneessa, voisiko lapsen sängyn siirtää hetkeksi samaan huoneeseen vanhempien kanssa tai voisiko lapsella olla patja vanhempien sängyn vieressä, johon voi tulla yöllä viereen. Joskus jo avonainen ovi vanhempien huoneeseen riittää tuomaan turvaa. Toisinaan kuitenkin lapsen unet voivatkin parantua lisääntyneen aktiivisuuden seurauksena.

Varhaiskasvatus on lapsen suunnitelmallisen ja tavoitteellisen kasvatuksen, opetuksen ja hoidon muodostama kokonaisuus, jossa painottuu erityisesti pedagogiikka. (Opetushallitus). Varhaiskasvatusta tarjotaan päiväkodissa, perhepäivähoidossa tai avoimessa varhaiskasvatuksessa. Yleensä kuitenkin puhutaan varhaiskasvatuksen aloituksesta kodin ulkopuolisen hoidon yhteydessä, jolloin ajatellaan päiväkodin tai perhepäivähoidon aloitusta. Yhtä oikeaa ikää varhaiskasvatuksen aloitukseen ei ole, ja usein kodin ulkopuolisen hoidon aloituksen määrittää vanhemman työssäkäynti. Leikki-ikäinen nauttii jo leikeistä muiden lasten kanssa, mutta pieni taapero on vasta hyvin alussa sosiaalisen kehityksen kanssa, eikä tällä ole vielä kiire. 

Vanhemmat usein pohtivat, että mitä taitoja lapselle olisi hyvä opettaa ennakoivasti, mutta on hyvä tietää, että lapselta ei vaadita minkään tietyn taidon osaamista, kun hän aloittaa varhaiskasvatusmatkan päiväkodissa tai perhepäivähoidossa. Ei haittaa vaikka unirytmi olisi erilainen kuin päiväkodin rytmi tai lapsi nukahtaisi kotona vielä esimerkiksi syöttöön, syliin tai kantovälineeseen, siitä ei päiväkodin aloituksen vuoksi tarvitse opetella pois, jotta unet onnistuisivat siellä helpommin. Päiväkodissa harjoitellaan lempeästi uutta nukahtamistapaa uudessa ympäristössä, joka voi olla tilanteen mukaan esimerkiksi silittelyä, sadun tai musiikin kuuntelua. Lapsen termperamentti vaikuttaa siihen, miten hän suhtautuu muutoksiin. Jotkut innostuvat heti uuden ympäristön lapsista ja leluista, kun toisilla menee kauemmin muutoksen sisäistämmiseen. Usein kuitenkin lapsi muodostaa uudessa paikassa ja tilanteessa yllättävän helposti uudet tavat nukahtaa. 

Unilelu tuo turvaa

Mikäli lapsella ei ole ollut käytössä unilelua, voisi se olla hyvä asia, mitä voi ennen varhaiskasvatuksen aloitusta tutustuttaa lapselle. Unilelu voi tuoda lapselle turvaa uudessa paikassa. Se on tuttu asia kotoa, tuoksuu tutulle ja näin tuo turvaa nukkumistilanteeseen. Turvaa tuova asia voi olla myös esimerkiksi vanhemmalta tuoksuva paita tai riepu, etenkin jos lapsi on vielä hyvin pieni. Myös kuvat vanhemmista voivat auttaa vauva- tai taaperoiässä olevaa lasta. Näin lasta autetaan pitämään yllä mielikuvaa vanhemmista, joka taas edesauttaa lapsen turvallisuuden kokemista. Lapsi kykenee ylläpitämään tätä mielikuvaa usein noin puolentoista vuoden iästä alkaen. Turvallisuuden tunteen luominen on tärkein aloitukseen liittyvä asia, henkilökunnan sekä vanhempien osalta. 

Moni vanhempi pohtii miten helpottaa lapsen aloitusta kodin ulkopuolisessa hoidossa. Lapsen tulee saada rauhassa tutustua ryhmään ja uusiin aikuisiin. Kiintymyssuhteen kehittyminen ryhmän  aikuisten välille on ensisijaisen tärkeää. Aloituksen yhteydessä vanhempi voi hyödyntää niin sanottua match making -periaatetta: Vanhempi pyrkii luomaan jotakin yhteistä lapsen ja uuden aikuisen välille. Yhteinen asia voi olla esimerkiksi yhteinen kiinnostuksen kohde tai esimerkiksi sama lempiruoka tai -väri. Lapsen ikävää voi pyrkiä helpottamaan silloittamisen avulla. Eron hetkellä lapselle voi kertoa, mitä tapahtuu, kun tulet hakemaan lasta. Annatteko ison ja pitkän  halin tai onko teillä jokin rutiini saavuttuanne kotiin?

Jos joku huolestuttaa

Jos jotain huolia ilmenee, kannattaa niistä kertoa henkilökunnalle avoimesti. Yleensä suurin osa huolista on aina ratkaistavissa tavalla tai toisella. Monia perheitä mietityttää, miten esimerkiksi vielä kaksia päiväunia nukkuva lapsi sopeutuu päiväkotiin, jossa uniaika on tavallisesti puolen päivän aikoihin. Kotona voi jatkaa niin kauan kaksilla päiväunilla kuin hyvältä tuntuu. Usein päiväkodissa on mahdollista nukkua päiväunet esimerkiksi rattaissa muiden lasten ulkoillessa tai jollakin muulla tavalla. Päiväkodissa siirtyminen yksiin uniin voi kuitenkin tapahtua varsin mutkattomasti ja lapsen unille menoa voidaan aina aikaistaa lapsen vireystila ja yksilöllinen unentarve huomioiden.

Varhaiskasvatuksessa pyritään siihen, että lapsen etu tulee parhaalla mahdollisella tavalla huomioiduksi. Varhaiskasvatuksen henkilökunta pyrkii aina löytämään perheen kanssa yhteistyössä ratkaisuja lapsen eduksi. Kasvatusyhteistyö on ensisijaisen tärkeää ja avoin vuorovaikutus henkilökunnan välillä tukee mahdollisimman saumatonta aloitusta kodin ulkopuolisessa hoidossa.


Edellinen
Edellinen

Vauvan yksilöllinen unen tarve

Seuraava
Seuraava

Webinaari: Vauvan normaali uni